Chocolate cheesecake with salted caramel

Drie jaar geleden (drie jaar alweer!?). ‘s Ochtends was het nog heerlijk rustig in huis, maar daar kwam snel verandering in…. Die dag mochten we namelijk ons puppy Mac ophalen. Ons eerste hondje. Och, wat waren we zenuwachtig en och, wat hadden we er zin in. Blij als twee kleine kinderen reden we naar Baarn om Mac mee naar huis te nemen. Zó leuk!

Echt, het allerbeste verjaardagscadeautje ooit! Hoe cool is dat?! Een puppy voor je verjaardag… Het was ‘toeval’ hoor, dat we haar die dag op mochten halen, maar toch…. een (verjaar)dag om nooit te vergeten.

En om dat te vieren, is er vandaag taart. Niet zomaar een taart, maar een chocolate cheesecake with salted caramel. Een chocolade (altijd goed) cheesecake (té lekker) met gezouten karamel (goddelijk). Wie wil er een stukje?

Chocolate cheesecake with salted caramel

Het is even wat werk om deze taart te maken, maar ik vond het super leuk om te doen en hij is het helemaal waard! Begin met het maken van de caramel, want daar gaat ook nog wat tijd in zitten:

Caramel maken

Voordat je aan dit recept begint, kun je alvast de caramel maken (met het blikje gecondenseerde melk). Het is handig dit alvast te maken, anders moet je nóg langer wachten totdat deze overheerlijke taart klaar is! 😉 De caramel maken kan op twee manieren (er zijn vast nog veel meer manieren, maar deze heb ik zelf uitgeprobeerd):

  1. In de pan: haal de papieren wikkels van het blikje gecondenseerde melk en zet het blikje in een grote pan met veel water (het blikje móet onder water staan). Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer vier uur zachtjes koken. Het is heel belangrijk dat de blikjes onder water staan, in verband met ontploffinsgevaar! Controleer dus regelmatig of het blikje nog onder water staat! Tip: kook meteen twee blikjes! Het ongeopende blikje kun je prima een paar maanden bewaren!
  2. In de oven: verwarm de oven voor op 220 graden. Giet de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een ondiepe ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie. Zet de afgedekte ovenschaal met de gecondenseerde melk in een grotere ovenschaal zodat je hier heet water in kunt doen. Het water moet tot halverwege je afgedekte schaal komen. Zet de ovenschalen ongeveer een uur tot anderhalf uur in de voorverwarmde oven. Controleer af en toe even het water niveau in de grote schaal en vul waar nodig bij. Verwijder de schaal uit de oven en verwerk de caramel verder conform het recept!

Fleur de sel

Bovenop de caramel strooi je wat Fleur de sel. Fleur de sel is een speciaal soort zeezout met een fijne kristalstructuur. Fleur de Sel is het neusje van de zalm wat betreft zout. Fleur de Sel heeft een zachte geur en een rijke smaak door de vele mineralen. Je koopt het in een delicatessenwinkel. Kun je nergens Fleur de sel vinden? Gebruik dan een beetje zeezout.

Bronnen: Simone’s Kitchen, Kruidenthuis.
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Chocolate cheesecake with salted caramel
Porties12
Recept afdrukken
Recept Afdrukken
Chocolate cheesecake with salted caramel
Prep Tijd Kook Tijd Passieve Tijd
30 60 60
Ingrediënten
Porties: puntjes Eenheden:
Instructies
  1. Begin met het maken van de caramel. Dit kun je ook een paar dagen (of maanden...) van tevoren doen. Lees hierboven hoe je dit het beste kunt doen! Laat de caramel goed afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op de bodem van de springvorm een vel bakpapier, zet de rand erop en sluit de vorm. Bekleed de rand eventueel ook met bakpapier of vet in met een beetje boter.
  3. Maal de havermoutkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en leef je uit met een pan/deegroller.Chocolate cheesecake
  4. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en roer de fijngemalen koekjes er doorheen. Verdeel het geheel over de bodem van de springvorm, druk plat met de bolle kant van een lepel en zet de vorm in de koelkast.
  5. Smelt de pure chocolade in een hittebestendige kom op een pan met heet water (au bain-marie). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Als de chocola gesmolten is, haal dan de kom van het vuur en laat vijf minuten afkoelen.
  6. Klop ondertussen de roomkaas met de crème fraîche en de suiker romig met een mixer of keukenmachine. Klop er één voor één de eieren doorheen elke keer tot een gladde massa, voeg dan pas het volgende ei toe.
  7. Spatel tot slot de wat afgekoelde chocolade door het roomkaas-mengsel en verdeel het geheel over de koekbodem in de springvorm.
  8. Zet de cheesecake in de oven en bak hem in ongeveer 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant stevig voelt.
  9. Laat de taart in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. De taart is nu zacht & romig. Zet de taart daarna nog een uurtje in de koelkast. Dit maakt de smaak uiteindelijk intenser en de bodem knapperiger.
  10. Doe de caramel in een kom en roer met een garde glad.
  11. Verwijder de vorm van de cheesecake en strijk de caramel met een (palet)mes over de cheesecake. Bestrooi de bovenkant met fleur de sel (of zeezout).Chocolate cheesecake with salted caramel
  12. Snij de taart in (kleine) punten en geniet!Chocolate cheesecake with salted caramel
Notities

Dit recept komt uit het prachtige boek Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi. Het boek springt de kast uit vanwege het grote formaat en staat vol met heerlijke & aparte desserts. Deze chocolate cheesecake met salted caramel is het eerst recept dat ik uit het boek heb gemaakt en ik ben enthousiast! Een aanrader dus!

Koop bij bol.com

Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
By |2017-02-19T15:38:10+00:00november 12th, 2014|Recepten, Taart, cake & koekjes|5 Comments

5 Comments

  1. Quinten 23 december 2014 at 17:03 - Reply

    Heerlijk!! Ik ga ‘m proberen te maken met Oreo koekjes in de bodem.

    • Maaike 27 december 2014 at 10:32 - Reply

      Leuk! En? Hoe is hij geworden?

  2. Eva 16 juli 2015 at 11:43 - Reply

    Is 180 graden voor een heteluchtoven of een normale oven?

    • Maaike 16 juli 2015 at 11:50 - Reply

      Hoi,

      Dit is voor een normale oven! Veel plezier met bakken! 🙂

  3. Stefan 30 maart 2017 at 10:56 - Reply

    Heerlijk, maar hij kan gemakkelijk in 16 stukken 😀

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.